ZUŠ Přeštice

Dechový orchestr

MENU
Úvodní strana Hudební obor Výtvarný obor Taneční obor Pěvecké sbory Mažoretky Dechový orchestr Informace

Soutěže a přehlídky

22. 05. 2007

Lázeňská folková loděnice

I když předpovědi meteorologů nevěstily nic dobrého a Karlovy Vary jsou pověstné svým deštivým počasím, v pátek při přípravě festivalu nespadla ani kapka vody, naopak, sluníčko se na nás smálo skrz jarní listy kaštanů na pravém břehu Ohře u Chebského mostu. Raději jsme ale postavili stany, přece jenom co kdyby.

V sobotu ráno se diváci scházeli velmi pozvolně, ale modrá obloha vysloveně lákala k příjemnému posezení. Skupina Flashback z Plzně nasadila příjemný rytmus, na který navázala pražská skupina Jauvajs s irskými motivy ve svých písních. Kapela Bodlo z Chodova inklinovala spíše k bluegrassu, ale kapelník se přece jenom tomuto zařazení bránil a tvrdil, že jde čistě o "bodlovský" styl. Karlovarská skupina KV Expres připomněla songy ze zrušených tratí a po nich přebrala festivalovou štafetu Simona Klímová ve svém písničkářském koncertu. Folková kapela se svérázným názvem Kámen úrazu bavila svými melodickými písněmi diváky po další hodinu. Mladá hudební formace z Prahy s příznačným názvem Hromosvod naladila festival trochu tvrději, což vůbec nebylo na škodu. Jejich vypilovaná hudba duněla celým prostranstvím. V poklidném duchu se odehrálo vystoupení skupiny Bob a Bobci a i když Renda Kříž zpíval, že prší, bylo pořád slunečno. Při produkci Nových Brontosaurů ožily melodie zapadlé ve zpěvnících a i při vystoupení trampské legendy – Pacifiku si diváci zpívali známé skladby.

Večer zakončili Stráníci s Mírou Ošancem příjemným pásmem převzatých i vlastních písní. V sobotu nikdo neskončil mokrý, snad jenom ti, kteří se v doprovodném programu vydali na kajaku po hladině Ohře. Ti co vyzkoušeli raft, případně kanoe, mohli mít radost jak ze suché jízdy tak z příjemného dne.

Nedělní ráno i přes nepříznivé vyhlídky bylo jasné a od desíti hodin již nastoupila skupina BG4, kterou vystřídala místní Hotowoo. Návrat na naše festivaly zaznamenala dvojice Nestíháme a se svými romantickými písněmi byli příjemným zpestřením nedělního dne. Regress byla poslední skupina, která se utkala o postup na Folkovou Ohři a pak již zazněly neotřelé tóny Hradního Dua, které zvedaly lidi z lavic k tanci.

Zcela novým projektem bylo zařazení dětského pěveckého souboru ZUŠ Hlásek, pod vedením Mirka Vacka. Nejprve si děti zajezdily na raftu a potom zazpívali jak folkové, tak lidové písně. Na chvíli je na scéně vystřídala Ginevra, na kterou dorazili další natěšení diváci. V závěru svého koncertu zazpívala Ginevra pět písní s Hláskem a za bouřlivého potlesku přidali ještě dvě písničky.

Poslední kapelou byla skupina Ponožky pana Semtamťuka, která zvesela a vtipně dovedla festival k jejímu konci. Čtvrtý ročník Lázeňské folkové loděnice je za námi bez dešťů a krupobití. Celkem nás přišlo navštívit více jak tři sta diváků.

25. 09. 2006

Úspěch dechového orchestru

Ve dnech 22. – 23. 9. 2006 se zúčastnil Dechový orchestr ZUŠ Přeštice již po sedmé Mezinárodního festivalu dechových hudeb "Vejvodova Zbraslav".

V pátek náš orchestr přesně v 18.00 hodin zahájil ve velkém stanu na Zbraslavském náměstí tento významný svátek dechové hudby, který trvá vždy celý víkend. V našem podání zazněly nejen skladby jako jsou polky a valčíky, ale i skladby swingového a popového charakteru.

V sobotu přesně o jedenácté dopoledne jsme měli soutěžní vystoupení v Černém divadle Jiřího Srnce. Letos se soutěže zúčastnilo celkem 12 orchestrů z Čech, Moravy, Německa, Holandska, Norska a Řecka.

Po soutěžním vystoupení jsme měli ještě jedno vystoupení – opět ve stanu na Zbraslavském náměstí. Opět jsme hráli skladby klasických dechových orchestrů a swingové, popové a dokonce i rockové hity. Navíc v době našeho vystoupení festival navštívil primátor hlavního města Prahy, pan Pavel Bém, který si s naším orchestrem zazpíval hit století - Vejvodovu "Škodu lásky". Odpoledne patřilo již tradičně mažoretkové show, které se letos zúčastnila i naše děvčata – Bohemia I. a právem jim patřil na konci jejich vystoupení velký potlesk.

Po této show následuje – tak jako každoročně - průvod orchestrů a jejich mažoretkových skupin Zbraslaví. Celá akce vyšla nejen nám, ale i organizátorům na jedničku, dokonce nám letos přálo i počasí a sluníčko se na nás celý den usmívalo. No a důvod k úsměvu jsme v sobotní podvečer – při vyhlášení výsledků – měli i my, neboť jsme ve velké konkurenci skončili ve vynikajícím "stříbrném" pásmu. Před námi byly pouze dva orchestry.

Chtěl bych závěrem poděkovat všem, kteří se festivalu ve Zbraslavi zúčastnili za výbornou reprezentaci školy, města Přeštice, ale i Plzeňského kraje.

Miroslav Vacek
ředitel ZUŠ

iZUŠ - informační systém základních uměleckých škol
Otevřít iZUŠ
On-line přihláška
Tel: 379 304 811
E-mail: info@zusprestice.cz
 
Základní umělecká škola Přeštice
Poděbradova 1027
334 01 Přeštice

Najdete nás na Facebooku


Zřizovatelem Základní umělecké školy Přeštice,
okres Plzeň jih, je Město Přeštice


Plzeňská filharmonie
je partnerem ZUŠ Přeštice

© 2005 - 2024 ZUŠ Přeštice, všechna práva vyhrazena

Foxprofi webdesign